Türk Armatörler Birliği
06.03.2024
Sayı : 19
Konu : Kuru Yük Gemileri İçin Durum Değerlendirme Denetimleri-2
İlgi : a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün 22.02.2024 tarihli ve E-1745420 sayılı yazısı
b) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün E- 80368960-105.01.01-1770320 sayılı ve ‘’Kuru Yük Gemileri İçin Durum Değerlendirme Denetimi’’ konulu yazısı
(DAĞITIM YERLERİNE)
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün ilgi (a) yazısı ile; ülkemiz karasularında 100 mille sınırlı liman seferi ve kabotaj seferi bölgelerinde faaliyet gösteren 300 GT ve üzeri kuru yük gemilerindeki mevcut emniyet standartlarının daha üst seviyeye yükseltilmesi amacıyla, anılan gemilerden 30 yaş ve üzeri olanların ilk kara/havuz sörveylerinde veya herhangi bir nedenle tersaneye gönderilmeleri durumunda ve sonraki yenileme denetimleri periyodunda, 18.01.2017 tarihli ve 29952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında ve Denizcilik Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş kuruluşlarca “Durum Değerlendirme Denetimi” yapılacağı bildirilmiştir.
Bu yazıya esas teşkil eden ilgi (b) yazı ile ise bahse konu denetimlerle ilgili olarak aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
1. Durum Değerlendirme Denetimi gemi karada iken yapılabileceği gibi geminin yapısal durumunun tespit edilebilmesi amacı ile denizde de başlatılabilecek ve yapılan değerlendirme neticesinde geminin bakım, onarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve denetimin sonuçlandırılması amacı ile karada tamamlanabilecektir.
2. Durum Değerlendirme Denetiminin temel aşamalarından biri olan sac ölçümleri, gemi donatanı tarafından gerekli şartların sağlanması ve sac ölçümü yapılacak yerlerin (tanklar, ambarlar ve benzeri alanlar) hazır hale getirilmesi kaydı ile karaya çıkmadan denizde de yapılabilecektir. Sac ölçümlerinin değerlendirilmesinde ekte yer alan Çelik Elemanlarda Kalınlık Azalma Toleransları kullanılacaktır.
3. Durum Değerlendirme Denetimi için ilgi (a) yazı ekinde yer alan plan/projelerin gemide hazır bulundurulması, mevcut olmayan plan/projeler için gerekli çalışmalara ivedi başlanılması önem arz etmektedir.
4. İlk Durum Değerlendirme Denetimlerinin tamamlanmasını müteakip bahse konu denetimler gemilere 5 yıllık aralıklarla (ara kara sörveyi/yenileme sörveylerinde) yapılmaya devam edilecektir.
Bu itibarla, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili uygulamanın ilgi yazılar kapsamında yapılmaya devam edilmesi talep edilmektedir.
EK:
Ek 1:
Ek 2:
Hüseyin Çınar
Türk Armatörler Birliği
Genel Sekreteri
Dağıtım:
Yönetim Kurulu Başkanı
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Yönetim Kurulu Üyeleri
Üyeler