Gerçekleştirilen toplantıda Prof.Dr. Nuray Çağlar, Doç.Dr. Abdullah Aksu ve Araştırma Görevlisi Nagihan Aksoy’un sintine sularının arıtılması konusundaki projelerine yönelik bilgi sunumunda bulundu. Sayın Çağlar’ın ve ekibinin projesi 2017 yılında 10.Kore Uluslararası Kadın Buluşcular Fuar’ında birçok ödüle layık görüldü. Proje temel olarak şu şekilde olup gemilerimizin sintine sularını arıtma konusunda Türk Armatörler Birliği tarafından önemli bir gelişmeye imza atacak bir proje olarak değerlendirildi.
Enzimatik Fenton; Söz konusu arıtma yönteminin özelliği fenton ajanı ile birlikte lakkaz enziminin tek bir adımda kullanılmasıdır. Buluş ile açıklanan arıtma yöntemi gemi atık suları gibi kimyasal oksijen ihtiyacı yüksek atık sularında verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır .Buluş konusu yöntem de kullanılan kimyasal maddeler büyük oranda harcandığı ve ortaya çıkan çamurun toplam organik karbon miktarı düşük olması nedeniyle çevre dostu bir arıtma yöntemidir.
Sayın hocamızın başkanlığındaki ekibin araştırmasına destek sağlamak üzere ARKAS Denizcilik tarafından bir gemisinde çalışma imkanı yaratılacak ve ardından alınacak sonuçlar sektörümüz ile paylaşılacak ve hatta Türk Armatörler Birliğinin çevre bilinci ve yaklaşımı ile projeden olumlu sonuçlar elede edilmesi durumunda dünya deniz taşımacığı sektörünün de bundan faydalanması için desteklerimiz devam edecektir.
Bunun dışında söz konusu toplantıda balast sularının her yıl yaptırılması gereken testlerinin İstanbul Üniversitesi Laboratuvarlarında yaptırılması konusu da incelenecek ve olumlu bir sonuç alınması halinde imzalanacak bir protokol ile gemilerimiz bu testlerini çok daha ucuz olacak şekilde akreditasyonu olan bu laboratuvarda yapılabilecektir.
Hocamız ve ekibine başarılar dileriz.
03.11.2021
WhatsApp us