Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nün en önemli komitelerinden biri olan Marine Environment Protection Committee-MEPC 79 toplantısı 12 Aralık 2022 Pazartesi günü başlamıştır. Toplantının ana salonunda yapılan görüşmelerde Nisan 2018’de, MEPC 72 toplantısında kabul edilmiş olan “Initial IMO Strategy on reduction of GHG emissions from ships (the Initial Strategy)”’nin güncellenen taslak dokümanı yaklaşık 1,5 gün boyunca ele alınmıştır. Ülkelerin neredeyse tamamı dekarbonizasyonlaştırma tedbirlerinin sıkılaştırılmasını istemiştir.
Bu stratejik belge günün şartlarına ve gelecekteki teknolojilere odaklanarak uygulanacak tedbirleri, uygulamaları yeniden deniz taşımacılığına sunacaktır. Timeline olarak bakıldığında kısa vadeli tebirlerin 2018-2023 yılları arasında tamamlanmış olması, tamamlanmaması halinde ise 2023’ten hemen sonra ve süratle tamamlanması önerilmiştir.
Diğer taraftan orta ve uzun vadeli tedbir ve uygulamaların sürelerinin de revize edilmesi, bu kapsamda orta vadeli tedbirlerin 2023-2030 arasında, uzun vadeli tedbirlerin ise 2030’dan sonra uygulanmaya başlaması konusunda öneride bulunulmuştur. Bazı orta ve uzun vadeli tedbirlerin 2023’ten önce çalışılmaya başlanması gerekebilecektir.
Çalışmada hedefler 2030-2040 ve 2050 yıllarına göre belirlenmiştir. Buradaki hedefler genel olarak emisyon oranlarının daha hızlı olarak düşürülmesine yönelik olmuştur. Örneğin ilave hedefler içerisinde “IMO Green Corridor Programı” kapsamında belirli sayıda [xx] yeşil koridor oluşturulması, bu koridorların 2035 yılında tüm ana ticaret rotalarını kapsaması, 2040 yılında ise bu yeşil koridorların tamamen karbonsuz rotalar haline getirilmesi önerilmiştir. Bu konunun oldukça önemli olduğunu değerlendirmekteyiz. Nasıl oluşturulabileceği üzerinde çalışmalar yapılması gerekecektir.
2028 yılına kadar alternatif yakıt kullanan gemilerin inşası/dönüşümü ve işletilmesi ile ilgili olarak güvenlik, çevre ve gemiadamı eğitim konularının ele alınması önerilmiştir. Well-To-Wake temelinde sıfır emisyonlu deniz taşımacılığı için yakıtların, teknolojilerin ve altyapının araştırılması, geliştirilmesi ve kullandırılmasına tüm devletlerin bu alanlardaki stratejik ve sürdürülebilir kalkınma fırsatlarına erişmesine izin vermelidir.
14.12.2022
WhatsApp us