G7 Küresel Liderler Zirvesi 19-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında Hiroshima’da gerçekleştirildi.
Zirvede Ukrayna meselesi, nükleer silahsızlanma, ekonomik toparlanma ve ekonomik güvenlik, temiz enerji ekonomisi eylem planı ve Hiroshima küresel gıda güvenliği beyanı gibi çalışmalar yapıldı. Ayrıca bu ülkelerin sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji, hazine, tarım, dijitalleşme, çalışma ve dışişleri bakanları biraraya gelerek konuları üzerinde toplantılar düzenlediler.
Bu çerçevede zirveye katılan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, G7 Zirvesi’nde dünyanın dört bir yanından liderlere hitap ederek mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir net sıfır emisyon süreci sağlamak için hareket etmenin yanı sıra temiz enerji dağıtımında hızlı küresel ilerlemenin gerekliliğini vurguladı.
Zirveye Japonya’nın 2023 G7 Başkanlığı döneminde Japonya Başbakanı Fumio Kishida başkanlık etti ve G7 üyelerinin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Komor Adaları, Cook Adaları, Kore, Hindistan, Endonezya ve Vietnam liderleri ile Afrika Birliği Başkanı, Pasifik Adaları Forumu Başkanı, G20 Başkanı ve ASEAN’ın şu anki Başkanı katılım sağladı.
Enerji, iklim ve çevre konulu oturumda liderlerle konuşan Dr. Birol, küresel enerji piyasalarına ilişkin son IEA değerlendirmelerini sunarak, temiz enerji ekonomisinin birçok insanın düşündüğünden çok daha hızlı ortaya çıktığını vurguladı. Daha sonra, 1970’lerden bu yana küresel enerji döngüsünün bir parçası haline gelen petrol ve gaz etrafındaki jeopolitik unsurların ortaya çıkardığı enerji güvenliği risklerinin temiz enerji söz konusu olduğunda tekrarlanmamasını sağlamak için gereken eylemleri tartışmaya sundu.
G7 liderlerinin Temiz Enerji Ekonomisi Eylem Planında çok çeşitli kilit alanlarda atıfta bulunulmuş ve kritik mineraller, temiz enerji teknolojisinden üretim, yenilenebilir enerji, inovasyon ve elektrik ve karayolu taşımacılığı sektörlerinden kaynaklanan emisyonların azaltılması açısından IEA’dan yeni analiz ve faaliyetler gerçekleştirme talebinde bulunulmuştur.
G7 Liderleri ise şu şekilde bir deklarasyonda bulundu.
- G7’nin liderleri olarak bizler, iklim krizini ele almak ve en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için küresel temiz enerji geçişini hızlandırmak için harekete geçiyor ve işbirliğini geliştiriyoruz.
- Paris Anlaşmasına olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz.
- Bu hedeflere ulaşmak için hem ülkeler genelinde hem de dünyada geleceğin endüstrileri için kamu ve özel sektör yatırımlarının gerekli olacağının ve dünya çapında enerji dönüşümü maliyetini düşürmek adına temiz enerjiye geçişe yönelik yatırım boşluğunu doldurmak için daha fazla işbirliğinin gerekli olduğunun farkındayız.
- Ticaret politikalarımızın ortak hedeflerimize ulaşmada önemli bir rol oynayacağını ve özünde bunların Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile kurallara dayalı, adil, eşitlikçi ve şeffaf çok taraflı ticaret sistemini güçlendirme taahhüdümüze dayanması gerektiğini kabul ediyoruz.
- Sürdürülebilir kalkınma ve temiz enerji geçişi dahil olmak üzere zamanımızın en acil sorunlarına etkili bir şekilde yanıt verebilmesi için çok taraflı ticaret sistemini kapsamlı bir şekilde reforme etmek ve güçlendirmek için çalışıyoruz.
- Geleceğin temiz enerji ekonomisini yönlendirirken, birbirimizin zararına hareket etmeme konusundaki ortak taahhüdümüzü yansıtacak şekilde koordineli bir şekilde açık ve şeffaf bir şekilde işbirliği yapacağımızı vurguluyoruz.
- Geleceğin temiz enerji ekonomisini yönlendirirken, birbirimizin zararına hareket etmeme konusundaki ortak taahhüdümüzü yansıtacak şekilde koordineli bir şekilde açık ve şeffaf bir şekilde işbirliği yapacağımızı vurguluyoruz.
- Sürdürülebilir büyüme ve yüksek kaliteli işler sağlayan temiz enerji ekonomisine adil bir geçişin mihenk taşı olarak yukarıda belirtilen görüşleri desteklemeyi taahhüt ediyoruz.
- Bu bağlamda, gereksiz stratejik bağımlılıkları azaltan ve dünya çapındaki yerel işçilere ve topluluklara fayda sağlayan güvenli, dayanıklı, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir temiz enerji tedarik zincirleri ve güçlü endüstriyel temeller oluşturmanın öneminin altını çiziyoruz.
- Temiz enerji teknolojilerinin bu hedeflere ulaşmada oynadığı rolü de kabul ediyoruz ve bu amaçla bu alanda araştırma ve daha fazla işbirliği yapmayı taahhüt ediyoruz.
- Temiz bir enerji ekonomisine geçişe öncülük etmeye yönelik ortak çabalarımız, partnerlerimizin ekonomilerinde iddialı bir temiz geçiş elde etmeye, bu konuda çalışanları ve marjinal grupları daha fazla desteklemeye, çevreyi korumaya ve kurallara dayalı çok taraflı sistemi güçlendirmeye yönelik politikalar geliştirmelerine odaklanacaktır.
- Düşük ve orta gelirli ülkelerin (LMIC’ler) temiz enerji taleplerini ve temiz enerji geçişinde oynadıkları kritik rolü kabul eden Eylem Planımız, yoksulluğu azaltmayı ve ortak refahı ilerletmeyi sağlamak için geleceğin temiz enerji ekonomilerini dünyanın dört bir yanındaki ortaklarla işbirliği içinde ve onlara destek vererek derinleştirmeyi amaçlıyor.
Temiz Enerji Ekonomisi Eylem Planının orijinaline aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
EK 1: G7 Clean Energy Economy Action Plan
30.05.2023