Çin’in cevher talebindeki artışın etkisiyle, deniz yoluyla yapılan küresel minör cevher ihracatı, 2023’ün ilk yedi ayında yıllık bazda %7 artarak, kuru dökme yük ihracatında yıllık bazda toplam %2’lik bir büyümenin gerçekleşmesine neden oldu.
Deniz kaynaklı cevher ihracatının %51’ini oluşturan boksit ihracatı da yıllık bazda %9’luk bir artışla büyümeye öncülük etti. Boksit, alüminyum üretiminde birincil bileşen olan alümina haline getirilmektedir. Çin alüminyum üretimi, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana hızla artmıştır. Avrupa’daki yüksek enerji fiyatları nedeniyle Çin’in rekabet gücü arttı ve yerel otomobil üretimindeki artış yerli alüminyum talebini artırdı. Tüm deniz kaynaklı boksit ihracat hacimlerinin yaklaşık % 80’i şimdi Çin’e yöneliyor.
Capesize gemiler, boksit gönderilerindeki artıştan yararlandı ve şimdi capesize gemi talebinin % 11’ini oluşturuyor. Ek tonajın yanı sıra, boksit gönderileri için sefer mesafeleri ortalama capesize mesafesinden % 71 daha uzundur.
Haziran ayında başlayan Endonezya ihracat yasağı nedeniyle, Gine ihracatı yavaş yavaş tüm Endonezya boksit ihracatının yerini aldı. Bugüne kadar, Gine boksit ihracat hacmi yıllık bazda % 26 artmış ve boksit için ortalama sefer mesafelerinde yıllık bazda %19’luk bir artışa katkıda bulunmuştur.
Boksit, sadece Capesize gemiler tarafından taşınan tek madendir. Supramax ve handysize gemiler diğer cevher ihracatının % 87’sini taşır. Bunlardan nikel, manganez, krom ve bakır konsantresi en büyük hacimlere katkıda bulunur.
Ocak ve temmuz ayları arasında, boksit hariç madenlerin deniz yoluyla ihracatı yıllık bazda % 4 oranında arttı. Kazançların çoğunluğu paslanmaz çelik ve pil üretiminde kullanılan krom, nikel ve manganez ihracatından elde edildi.
Haziran ayından bu yana, Çin’deki ekonomik göstergeler ekonomik faaliyetlerde yavaşlamaya işaret etti ve Temmuz ayında minör cevher talebi zayıflama göstermeye başladı. Çin’in imalat PMI endeksi daraldı, otomobil üretimi yıllık bazda %14,2 düştü ve alümina rafinesi yıllık bazda %2,1 geriledi.
İhracat büyümesindeki olası kısa vadeli aksaklıklara rağmen, minör cevher ihracatının orta ve uzun vadede büyümeye devam etmesi bekleniyor. Enerji sektörünün karbondan arındırılması ivme kazanıyor ve alüminyum, bakır ve nikel bu süreçte kritik öneme sahip. Çin, tüm denizden taşınan hacmin yaklaşık % 70’ini ithal ettiğinden, kısa vadeli beklentiler Çin ekonomisinin toparlanmasına bağlı olacaktır.
Haber Kaynağı: https://www.bimco.org/news-and-trends/market-reports/shipping-number-of-the-week/20230817-snow
Resim Kaynağı: https://www.pexels.com/tr-tr/
18.08.2023
WhatsApp us