Müsilaj nedeniyle Marmara Denizi’nde gemileri seyir yapan üye firmalarımız tarafından yaşadıkları teknik problemler sektörümüze fayda sağlaması açısından paylaşılmıştır.
En çok Marmara’da seyir yapan düzenli hat gemi ve teknelerinin, römorkörlerin, deniz otobüslerinin, Marmara içi RORO ve feribotlar, kosterler ve transit geçiş yapan gemilerin bundan etkilenebileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede deniz ile irtibatı olan aşağıdaki sistem ve elemanlarının müsilajdan etkilenebileceği değerlendirilmiştir.
– Makine soğutma suyu devreleri
– Kinistinler
– Eva sistemleri
– Gemi karinası
– Balast Suyu sistemleri
– Osmoz Sistemleri
Ayrıca Marmara’da düzenli hatta çalışan bir firmamız yetkilisinin verdiği bilgiler doğrultusunda da aşağıda hususların tespit edildiği bildirilmiştir.
Müsilaj konusunda özellikle kinistin filtrelerinin tıkanması ve devamında kinistinden parçalanarak geçen musilaj parcalarinin LT ve HT (SW cooling) cooler sistemlerinde tıkanmalara sebebiyet vermektedir. Bu sebepten neredeyse her limanda emniyet açısından kinistin temizlikleri yapilması gerekmektedir.
Fresh water generator ve osmoz su yapıcı sistemlerin de devreye alınmamasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Osmoz sistem membranlarn, eva ejector pp ve heatexchanger plate ve condanser side platelerin çok hızlı tıkandığı tespit edilmiştir. Ağır müsilaj olan bölgelerde özellikle bu dönemde sw pp ob çıkışlarında köpüklenme de tespit edilmiştir. Uzun demir beklemelerinde anot katot protc. sistemlerinde de aralıklı alarmlara sebebiyet verdiği ifade edilmiştir.
Diğer bir tespitte ise bir geminin balast water sisteminin devredışı kaldığı da belirtilmiştir.
Bu çerçevede yine bir firmamız tarafından tarafımıza iletilen tedbirler kapsamında;
– Makine dairesi kinistin filtrelerinin temizlenerek bir adet filtrenin acil durum için kapalı durumda yedekte tutulması.
– Ana Makine ve D/G deniz suyu kulerlerinin temizlenmesi, kullanılmayan kulerlerin deniz suyu girişlerinin kapatılarak yedekte tutulması. (Bulunan gemiler için)
– Pompa dairesi kinistin filtrelerinin temizlenmesi ve mümkün ise bir adet kinistin valfinin kapatılarak yedekte tutulması.
– Emrg. Yangın Pompası kinistin filtrelerinin temizlenmesi ve hazır tutulması.
– BWT filtrelerinin ballast operasyonlarına başlamadan önce temizliklerinin yapılarak hazır tutulması.
– Bu bölgede bulunulduğu sürece filtre ve kuler giriş-çıkış basınçlarının kontrol altında tutularak basınçlardaki ani değişimlerde erken müdahale edilmesi.
Mevcut kirlenme gemilere teknik etkisi açısından henüz deniz ticaretini etkileyici boyutta değildir.
Bu her iki konunun da ayrıca ileri düzeyde araştırılmaya konu olabileceği değerlendirilmektedir.
15.06.2021