TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ
Sirküler No: 105 – 03/10/2019
Konu : Deniz Taşımacılığı Sorunlarının T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın Cezayir Ziyareti kapsamında İletilmesi
İlgi : 01 Ekim 2019 tarihli e-postanız.
İlgi yazınıza istinaden iletilmesi istenen konu aşağıda sunulmuştur. Müteakip iki paragraf Cezayir Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin sorunu tanımlayan yazısından alıntıdır.
Cezayir hükümeti 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yaptığı bir düzenlemeyle, hem hava hem de deniz limanlarında yabancı ve yerli bayraklı gemi ve uçaklara yönelik olarak sağlanan hizmetler (limana yanaşma, halat bağlama, temizlik, v,b,) için % 19 oranında Katma Değer Vergisi (TVA) öngörmüştür. Söz konusu hizmet karşılığı faturalar burada yerleşik firmalar tarafından geminin bağlı bulunduğu acenteye kesilmekte, acente ise söz konusu TVA ‘yı geminin sahibi firmaya yansıtmaktadır. Eğer navlun hizmeti veren geminin Cezayir bayraklı olması durumunda bir sıkıntılı durumun varlığından bahsetmek mümkün değil, zaten hizmeti sağlayan da hizmeti alan da Cezayirli firma olması nedeniyle sağlanan hizmetin muhattabı ve tarafları yerel bir firma olmaktadır. Ancak navlun hizmetini sağlayan gemi yabancı bayraklı olması durumunda sorun ortaya çıkmaktadır. Gemi yabancı bayraklı olması halinde hizmetten faydalanan tüzel kişiliğin (yabancı bayraklı armatör) Cezayir’de mukim olmaması nedeniyle söz konusu TVA’nın yabancı bir firma tarafından üstlenilmesi yükümlülüğü zımmi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumda Cezayir’e deniz yolu taşımacılığı yapan firmalara ek maliyet yarattığı hususu izahtan varestedir.
Bilindiği üzere genel olarak limanlar ve serbest bölgeler bir ülkenin siyasi sınırları içerisinde yer almakla birlikte söz konusu ülkenin gümrük hatlarının dışında yerler olarak kabul edilmektedir. Gümrük hattının dışında gerçekleşen bir hizmet yabancı bir firmaya sağlanıyorsa hizmet ihracatı olarak kabul edilmesi uluslararası teamüllere uygun bir durum olarak değerlendirilir. Hizmet ihracına ise KDV yansıtmak, hem uluslararası teamüllere hem de mevcut anlaşmalara uyumlu olduğu hususunda bir değerlendirmede bulunmak doğru olmayacaktır.
Bu konuya ilişkin olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından 10/09/2018 tarih ve 3431 sayılı yazı ile Cezayir Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’ne bir yazı yazılmış, 26/11/2018 tarihli ve 84211197-724.01-1862 sayılı yazı ile cevap verilmiştir. Cevap yazısı Ek’te sunulmuştur.
Bu çerçevede sorunun devam ettiği konusu teyidinize muhtaç olmakla birlikte söz konusu liman hizmetlerinden hala KDV (TVA) alınmaya devam edildiği değerlendirilmektedir.
Bu konunun çözüme kavuşturulması için ilgili Bakanlığa iletilmesini arz ve rica ederim.
EK: Cezayir Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin 26/11/2018 tarihli ve 84211197-724.01-1862 sayılı yazısı-2 Sayfa PDF
Saygılarımızla,
Hüseyin ÇINAR
Türk Armatörler Birliği
Genel Sekreter