Sirküler No:34 / 25.04.2023
Sayın Üyelerimiz,
Denizcilik sektöründeki yeni teknolojik gelişmeler ve hızlı değişim, denizciliği bilgi yoğun sektör haline getirmekte ve herkes için yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Bu gereklilik doğrultusunda, ülkemizin denizcilik işletmelerinin ihtiyaçlarına cevap vermek ve işletmelerimiz ile gemilerimizin niteliğini artırmak için, daha önce düzenlenmiş olan Temel Enspektörlük Eğitiminden sonra, 2. bir eğitim olarak bu kez daha çok teknik konulara odaklanan ve diğer eğitimi tamamlayıcı nitelikte “Uygulamalı Teknik Enspektör Eğitimi” düzenlenmiştir.
TMMOB GEMİMO tarafından hazırlanan ve Türk Armatörler Birliği ile koordineli olarak yürütülen söz konusu eğitimde teknik enspektör kavramı, teknik enspektörün görev ve sorumlulukları ve tüm güncel teknik detaylar anlatılıp tartışılacak, eğitim atölye çalışmaları ile uygulama yoğun bir şekilde desteklenecektir.
Program ile ilgili detaylı bilgi aşağıda verilmiştir.
• Denizcilik şirketleri tarafından eğitime gönderilen makine enspektörleri ve enspektör adaylarının veya bireysel katılımcıların en az İkinci Mühendis/Makinist veya Başmühendis/Başmakinist yeterliliğine sahip olması gerekmektedir.
• Eğitim kontenjanı 25 kişi ile sınırlıdır.
• Eğitim sonunda katılımcılara TMMOB GEMİMO ve Türk Armatörler Birliği onaylı “Sertifika” düzenlenecektir. Sertifikanın alınabilmesi için toplam eğitim süresinin en az %80’nine katılım sağlanması gerekmektedir.
• Her eğitimin sonunda uygulamalı atölyeler düzenlenecek ve atölyelere katılım zorunludur. Atölyelerin sonunda kısa sınavlar düzenlenecektir.
23 Mayıs 2023 tarihinde başlayacak olan eğitim toplam 63 saat üzerinden, 9 modül ile, Salı ve Perşembe günleri yapılacaktır. Eğitim 20 Haziran 2023’te sona erecektir. Eğitimde 7 eğitmen görev alacak olup, eğitmenler alanlarında oldukça tecrübeli ve yetkin kişilerden seçilmiştir.
Türk Armatörler Birliği Küresel PSC Raporu 21/22’ye göre Türk sahipli gemilerimizin tutulum sayıları dikkate alındığında %62,9’unu Genel Kargo Gemileri, %26,6’sını Kuruyük Gemileri, %4,8’ini Kimyasal/Ürün Tankerleri, %2,4’ünü Ham/Petrol Ürün Tankerleri, %1,6’sını Ro-Ro Kargo Gemileri oluşturmaktadır.
Bu rakamlara bakıldığında özellikle Genel Kargo Armatörlerimizin enspektörlerinin bu eğitime katılımlarının önem arz ettiği görülmektedir.
TMMOB GEMİMO’nun amaçları içerisinde meslek alanıyla ilgili konularda denizcilik sektörünün ihtiyacı olan her kademedeki teknik personel için ulusal, uluslararası veya şirket nezdinde gerek zorunlu olan gerekse de ihtiyaç olarak görünen eğitimlerin ve belgelendirmenin yapılabilmesi için eğitim programları düzenlemek de mevcuttur.
GEMİMO’nun çok değerli bu vizyon ve misyonu ile hazırlanan bu eğitim programının Türk Armatörler Birliği misyonuyla kesişen noktasının ise aşağıda ifade edilen misyon olduğu da değerlendirilmektedir.
“Tüm genel kargo/koster tipi gemileri hedefleyen sektörel bazda sektör bileşenleriyle bir “Gemi Nitelik Geliştirme Programı – NİTELSHIP Programı” başlıklı bir program hazırlanmalı ve isteyen genel kargo tip gemi sahiplerinin gemilerini bu programa dahil ederek gemilerinin niteliklerini artırma yönünde çalışmaya katılmaları sağlanmalıdır.”
Bu vesileyle bu eğitimin koster olsun diğer tüm tip gemilerimiz için önemli bir katma değer yaratacağı değerlendirilmektedir.
Eğitim kaydı ve programına ilişkin detaylı bilgiler EK-1’de, eğitime kayıt için gönderilmesi gerekli olan “Enspektörlük Eğitimi Başvuru Formu” EK-2‘de sunulmuştur.
EK:
Hüseyin Çınar
Türk Armatörler Birliği
Genel Sekreter