TAB üye şirketlerinin teknik müdürlerinden oluşan TAB Teknik Komitesi 5 Aralık 2020 tarihinde bir benchmark toplantısı yaptı.
Türk Armatörler Birliği yaklaşık 3 yıldır teknik müdürler ile yaptığı ve çok fayda sağlandığı değerlendirilen yuvarlak masa toplantılarına bir yenisini daha ekledi ve müteakip dönemde üye firma teknik müdürlerinin katılım sağlayacağı TAB Teknik Komitesini kurdu. Bundan sonra TAB Teknik Komitesi belli aralıklarda toplanarak tamamen teknik personelin ihtiyaçları üzerinden belirlenecek gündem ile toplantılar gerçekleştirecek ve bu toplantıların sonuçları sektör ile paylaşılacaktır. Ayrıca bu toplantılarda sektöre katkı sağlayacak sunumlar gerçekleştirilecektir. Yine bu komite alacağı tavsiye kararlarını da sektörü ile paylaşacaktır.
TAB Teknik komitesi olarak ilki 5 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantının ana başlığı “Düşük sülfürlü yakıtların makine ve sistemleri üzerinde oluşan sonuçlarının yıllık değerlendirmesi” olarak belirlenmiştir. Toplantı TAB Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Sayın Ali İbrahim Kontaytekin başkanlığında ve TAB Mükemmeliyet Merkezi İcra Kurulu Üyesi Sayın A.Yaşar Canca ile Hüseyin Çınar moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya üye şirketlerimizden yaklaşık 30 teknik müdür/enspektör katılım sağlamış, ana makine üreticisi M.A.N. Marin Düşük Devirli Makineler Satış Promosyon & Müşteri Destek Müdürü Sayın Mevlüt Civelek tarafından çok detaylı bir sunum yapılmış, ayrıca Viswa Lab’ın Türkiye temsilciliğini de yürüten Sayın Asım İlker Meşe tarafından 52.000 yakıt test verisiyle oldukça detaylı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Bunun dışında Exxon Mobil Kıdemli Bölge Yöneticisi Sayın Yusuf Küçükdeveci de yorumları ile konulara aydınlatma sağlamıştır.
Toplantıya katılan teknik personel yeni yakıt kaynaklı makine sorunlarını ve elde ettikleri iyi uygulamaları anlatmışlar ve en önemlisi de tecrübelerini paylaşmışlardır. Bu toplantıda ayrıca sorunlu yakıtların hangi limanlarda bulunduğundan, özellikle malzeme tedarikinde (layner vb.) arz-talep ve salgın nedeniyle sıkıntılar yaşandığından, bu nedenle gemilerin ticari kayıplarını engellemek adına az miktarlı gemi üzerinde stok yapıldığından, personel için bu konuda düzenlenen eğitimlerden, gemi personelinin konuya aşinalık kazanmasından dolayı yakıt kaynaklı sorunlarda azalma yaşandığından bahsedilmiştir.
Toplantı sunumlarına WEB Sitemizin (www.armatorlerbirligi.org.tr) “Çalışma Alanları” “Mükemmeliyet Merkezi” başlığı altından, toplantı zoom videosuna ise “Bilgi Merkezi” “Video Galerisi” başlığı altından ulaşılabilmektedir.
09.12.2020