TAB Mükemmeliyet Merkezi bilindiği üzere 2017 yılında kurulmuş ve 7 kişilik icra kurulu ile faaliyetlerine başlamıştı. İlk İcra Kurulu Başkanı Sayın Cihan Ergenç, sonraki İcra Kurulu Başkanı ise Sayın Ali İbrahim Kontaytekin olmuştu. Bu toplantıda ise İcra Kurulu Üyemiz Sayın A. Yaşar Canca oybirliğiyle İcra Kurulu Başkanı olmuştur. Ayrıca son yönetim kurulu seçimlerinden sonra Ulusoy Denizyolları İşletmeciliği Genel Müdürü Sayın Mesut Cesur ve TURKON Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Kaşif Kalkavan icra kurulu üyeliğine seçilmişlerdir. Mükemmeliyet merkezimiz ile ilgili bilgiye https://armatorlerbirligi.org.tr/mukemmeliyet-merkezi linkinden ulaşılabilir.
Sayın A.Yaşar Canca’nın başkanlığındaki ilk toplantıda IMO’nun GHG düzenlemeleri ve bu çerçevede önümüzdeki ve takip eden yıllarda armatörlerin neler yapması gerektiği, ne tip yatırımlara ihtiyaç olacağı gibi konular ele alındı. Sayın Ali İbrahim Kontaytekin tarafından kurula bir sunum yapıldı ve bu sunumda tüm filo gemilerinin EEXI hesaplamalarına göre Phase 0, Phase 1, Phase 3 ve Phase 4’de grafik eğrisinin neresinde kaldığı sonuçları arz edildi. Bu sunumda kullanılan grafik hangi safhada, hangi tonajdaki gemilerin ton/mil’e göre ne kadar karbondioksit salınımı yaptığını göstermektedir. Ve bu sunumda standart seviyenin üzerinde karbondioksit salınımı yaptığı tespit edilen gemilerin ne tip tedbirlerle standart seviyeye çekildiği anlatıldı.
Özellikle DWT artımı, Engine Power Limitation (EPL) ve Kappel pervane kullanımı ile gemiler nasıl standart seviyeye getirilebilir konusu da bu toplantıda ele alınmıştır. Bu toplantıda bu üç konu avantaj ve dezavantajları ile detaylı bir şekilde ele alınmış ve ardından bir seminer ile bu konunun tüm sektör ile paylaşılmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı başında seminerin yapılmasına karar verilmiştir. Seminer planlaması için Sayın A.Yaşar Canca, Sayın Ali İbrahim Kontaytekin, Sayın Hüseyin Çınar ve Sayın Serdar Atukeren’in katılımıyla bir seminer planlama toplantısı yapılmasına karar verilmiştir. Bu seminere Armatör ve şirketlerin CEO/Genel Müdürlerinin katılımının önem arz ettiğinin duyurulmasına da karar verilmiştir.
Ayrıca uygulanacak bu tedbirlere ilişkin yatırımlarda Türk Armatörler Birliği öncülüğünde girişimlerde bulunulması konusunun Yönetim Kurulunun onayına sunulması da değerlendirilmiştir.
Söz konusu seminerin duyurusu önümüzdeki günlerde sektör ile paylaşılacaktır.
Bu etkinlikten ve Kasım ayı sonunda yapılacak MEPC’nin 77. Oturumundan sonra “Carbon Intensity Indicator” konusu masaya yatırılacak ve sektörümüz bu konuda tüm detayları ile aydınlatılacaktır.
14.10.2021
WhatsApp us