

Jeopolitik istikrarsızlık, ölçeklendirilebilir yakıt üretimi ve mevcut gemilerin yenilenmesi, denizcilik taşımacılığının 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşma yolundaki kilit faktörlerdir.
Her yıl yayınlanan ABS’in 6. yayını olan 2024 Gözden Geçirme Raporu bu yıl, ‘’Ufkun Ötesinde, Karbon Nötr Yakıt Yolları ve Dönüştürücü Teknolojiler – Beyond the Horizon, Carbon Neutral Fuel Pathways and Transformational Technologies’’ başlığı altında yayınlandı. Karbon nötr yakıtlar ve bu yakıtları dönüştürücü teknolojileri araştıran rapor, ABS’in uzun vadeli enerji tahmininin güncellemesini içeriyor. Bu rapor, deniz taşımacılığı sektörünün geleceğini şekillendirecek olan gelişen küresel ticaret dinamiklerindeki kısıtlamalar ve fırsatları keşfediyor.
ABS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Christopher J. Wiernicki rapora ilişkin şu ifadeleri kullandı. “2024 Gözden Geçirme Raporumuz, mevcut filoların yenilenmesi ve tersanelerin yeni, daha çevreci gemiler için kapasitelerini artırma ihtiyacını vurgulayan işbirlikçi çabaların gerekliliğini gözler önüne seriyor. Geleceğe baktığımızda, sektörün sürdürülebilir dönüşüm taahhüdünü yerine getirmek, bu raporda vurgulanan teknik ve ekonomik zorlukları etkili bir şekilde aşmak için sürekli titiz, yenilikçi ve küresel iş birliği gerektirecektir.”
Rapor, küresel filonun bileşiminde daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik aktif bir değişimi vurguluyor. Mevcut sipariş defterinin yaklaşık %50’si (brüt tonaj olarak) çift yakıtlı motorlar ve özellikle LNG, metanol ve amonyak gibi daha çeşitli bir yakıt setine geçişi içeriyor.
Raporun vurguladığı diğer önemli hususlar şu şekildedir.
- Bu yıl ve 2050 yılına kadar olan yakıt karışımı tahmini, deniz taşımacılığı sektöründe metanol, amonyak ve LNG gibi daha temiz alternatif yakıtlara yönelik önemli ve sürekli bir geçişi vurguluyor. Geleneksel fosil yakıtların pazar payının 2050 yılına kadar %15’e düşmesi bekleniyor. Metanol kullanımı 2050 yılına kadar kademeli olarak %42’ye yükselecek. Amonyak kullanımı ise 2050 yılına kadar %33 artacak. Düzenleyici baskılar arttıkça, enerji verimliliği teknolojilerinin ve alternatif yakıtların benimsenmesi de artacak.
- 2040 IMO kontrol noktasına ulaşmak için yıllık sera gazı (GHG) toplamının %70 azaltılması ve tonajın en az üçte birinin alternatif yakıtlar kullanması gerekecek.
- Büyük tersanelerin kapasitesinin 2035 yılına kadar yaklaşık %5 oranında artması bekleniyor.
- Ek gemi yapım talebi nedeniyle Hindistan, Orta Doğu, Filipinler ve Vietnam’dan yeni üreticilerin ortaya çıkması bekleniyor.
- Mevcut tamir tersanesi kapasitesinin 2027 yılına kadar talebi karşılaması bekleniyor, ancak yenileme talebi 2035 yılına kadar artmaya devam edecek ve yakıt dönüşümlerini desteklemek için ek tamir tersanesi kapasitesi gerekecek.
- ABS’in GHG azaltım maliyeti metodolojisi ve mevcut yakıt fiyatları araştırmasına göre, biyoyakıtlar ve mavi yakıtlar diğerlerine kıyasla daha düşük karbon azaltım maliyetine sahip olacak.
- Düzenlemeler açısından, FuelEU Maritime gereksinimleri ve IMO’dan beklenen benzer gereksinimler, yeni karmaşıklıklar getirecek ve paydaşların uyum için kredileri nasıl havuzlayacaklarını göz önünde bulundurmalarını gerektirecek.
Rapor 140 sayfadan oluşmakta olup, özellikle raporun son kısmındaki 141-145. sayfaları arasındaki sonuç kısmının okunmasını tavsiye ederiz.
2024 ABS Gözden Geçirme Raporu ‘’Ufkun Ötesinde, Karbon Nötr Yakıt Yolları ve Dönüştürücü Teknolojiler – Beyond the Horizon, Carbon Neutral Fuel Pathways and Transformational Technologies’’ raporunu buradan indirilebilirsiniz.
10.06.2024