Rapor 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası kapsamında hazırlanıp paylaşılmıştır.
Bu raporda, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası kapsamında Denizyolu sektörü altında incelenen konular, Sektör Öngörüleri, Araştırma, Sektör Hedefleri ve Genel Değerlendirme ve Sonuç başlıkları altında özetlenmiştir.
Rapor içerisinde Sektör Öngörülerinde; Dünyada Mevcut Durum ve Trendler, Türkiye’de Mevcut Durum ve Gelecek Analizi, Mega Projeler ve Türkiye Vizyonu başlıkları altında sektörün her alanından profesyonellerce araştırmalar yapılarak hazırlanmış, Araştırma bölümünde ise “mevzuat, yönetişim, eğitim ve insan kaynakları, yeni nesil güvenlik yaklaşımları, altyapıda dönüşüm ve entegrasyon, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, inovasyon, yatırım, erişilebilirlik” alt başlıkları altında belirlenen yöntemler ile beyin fırtınası gerçekleştirilerek bu araştırmalar raporlanmıştır.
Ayrıca çalışma üyeleri profesyonellerince sektörün kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri belirlenerek raporda bu çalışmalara yer verilmiştir.
Bu nedenle; olumlu etkilerin yayılması beklenen bazı alt sektörlerin yanı sıra, büyümeye olumlu etki edebilecek yeni teknolojiler, sektörü tamamlayıcı yapılar ve çevreye duyarlı kavramlar da rapor kapsamında ele alınmaktadır.
Denizyolu Sektörü Öngörü Raporu hazırlanırken, denizyolu sektörü;
1. Denizcilik Politikaları ve Stratejiler,
2. Denizyolu Sektöründe Dijitalleşme ve Otomasyon,
3. Denizyolu Taşımacılığı ve İşletmeciliği,
4. Denizcilikte İnsan Kaynakları ve İstihdam,
5. Deniz Emniyeti ve Güvenliği,
6. Deniz Ekosisteminin Sürdürülebilirliği ve İklim Değişikliği,
7. Türkiye’de Gemi Sanayinin Gelişimi ve Rekabet Gücünün Artırılması ve
8. Kıyı Yapılarının Etkin Yönetiminin ve Verimliliğinin Sağlanması
olmak üzere 8 alt başlıkta incelenmiştir. Bu alt başlıklar, kendi içlerinde de alt başlıklara ayrılmış olup her bir başlık için Sektör Mevcut Durum Analizi ve Literatür Araştırması yapılmıştır. Sektör mevcut durum analizinde her bir başlık, eldeki veriler ve olanaklar ölçüsünde, dünyadaki mevcut durum ve trendler ile Türkiye’de mevcut durum ve gelecek analizini içerecek şekilde oluşturulmuştur. Bu rapor, Denizcilik Genel Müdürlüğü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından, ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcilerinden oluşan Denizcilik Çalışma Grubu üyelerinin görüşlerinden faydalanılarak hazırlanmıştır.
Raporun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
08.10.2021